Whitsunday's!

Efter åtta dagar av chillande vid lagunen var vi röda som kräftor och superredo för en 2days/2nights segeltur ut till Whitsunday'söarna.
Glada i hågen efter en lång söndagsnatt av party gick vi upp när alarmet ringde 07:30 på morgonen och begav oss mot incheckningen till båten.
 
 
När vi kom fram reagerade vi på att vi var de enda personerna där, vilket var väldigt konstigt med tanke på att vi skulle ha 23 andra med oss ut på havet. Vi gick in till receptionen och frågade vart man checkade in till segelbåten Avatar, som båten heter. "Den båten går bara på tisdagar, torsdagar och lördagar" fick vi till svar. Det visade sig att vi hade fått fel datum av vår bokningsagent, så istället för måndag som vi trodde var det tisdag vi skulle ut på båten.
Vi fick helt enkelt gå tillbaka till vårt hostel, boka på en till natt och sedan ringa runt och flytta all planering med bussar, boende och aktiviteter en dag framåt.
Som tur var gick det att göra, så vi hade tur.
 
 
Dagen efter blev det samma morgonprocedur, men denna gången var det mer folk på plats vid incheckningen.
Vi gick på trimaranen(katamaran med tre hulls istället för två) och begav oss ut mot Whitsunday'söarna.
 

Efter vi hissat upp seglet på båten så seglade vi förbi australiens enda 6 stjärniga hotell/resort, där stjärnor som rod stewart (sångaren) har bott. Styrmannen på båten berättade en historia om stewarts besök på resorten. Hur han efter några drinkar börjat socialisera sig med personalen på hotellet. Efter skiftet så följde stewart med personalen till deras strand som låg 5 km bort på ön. Väl där så upptäkte managern att en besökare umgicks med personalen, (vilket strider emot hotellets regler). Detta resulterade i att personalen fick sparken. Det ledde till att stewart streakade på resortes stränder i protest. Tillsist blev stewart eskorterad av från ön.


Vi lade ankare i Hook Island, en av öarna i whitsunday's gruppen. Väl där så snorklade vi och såg b.l.a hajar och fiskar, upp till 2 meter långa! När natten närmade sig så var det goontime! (goon = bag in box vin),  Vi umgicks med allt trevligt folk som var med på båten. Kvällen var trevlig och slutade med att Stefan använde plastpåsen som blev kvar efter vinet var slut som kudde när vi sov ute under den stjärnklara himlen.


Dag två vaknade alla kl sex av de värsta vågorna. Båten gungade vilt hit och dit och detta var för de bakfulla väldigt obehagligt. Efter 1 och en halvtimmes segling var vi framme vid vår destination: Whiteheaven beach - Världens näst finaste strand!
Vi knäppte kort från utsiktsplatsen och gick därefter ner på stranden.
Stranden var helt underbar tyckte vi båda. Vi fick 3 timmar på ön men det var fan inte tillräckligt. Vi vill tillbaka redan nu!
Sanden på stranden består utav sillica som är som väligt finkornig sand. Det är inte ens sand utan ett finare material, men det vet vi inte vad det heter på svenska. (kommer senare)
Man kunde gnugga sanden på tänderna och gnugga den mot huden och det var bra för dig, helt underbart. Till alla tjejer som gillar spa - åk till Whiteheaven beach.


Efter 3 underbara timmar och en botad bakfylla var vi tillbaka på båten. Det var bara att ligga och chilla på båtens relax mattor. Detta var hårt, för solen var 34 grader i skuggan så vi var som stekta ägg. Solskydd funkade knappt. Vi fick smörja in kropparna var 20:e minut, så nu är vi bruna och fina.


Väl till kvällen besökte vi en aboriginal grotta. Det var ganska intressant att se de gamla målningarna på grottans vägg, 9000 år gamla!!
 
 
Sista kvällen blev det party igen. Alla kom överens jättebra på båten och vi hade en jättetrevlig kväll även denna kvällen.
Idag var det så dags att åka tillbaka till fastlandet. Vi tycker det är riktigt tråkigt att det är slut, men nu måste vi fortsätta att röra på oss.
 
 
Ikväll tar vi nattbussen till Hervey Bay, en 13 timmars bussresa!!
Vad vi ska göra där får ni veta nästa gång.
 
 
 

Roadtrip söderut!

Nu har vi påbörjat vår resa söderut, med siktet inställt på Sydney!
Eftersom vi inte hittade någn bil att köpa eller att hyra, blev vi kvar två nätter extra uppe i Cairns för att titta på eclipsen. Tyvärr kunde vi inte se eclipsen under de minuterna som månen täckte solen till hundra procent, då det var ett stort moln ivägen. Vi såg dock eclipsen när solen var täckt till stora delar. Allt som allt så var det en riktigt häftig upplevelse när allt ljus plötsligt försvann och det blev mörkt i några minuter.
 
 
Efter eclipsen startade vi vår resa ner längs kusten. Eftersom vi inte fått tag på en bil har vi köpt ett så kallat Greyhoundpass. Det är ett "hop on- hop off" busspass, där vi kan stanna vart vi vill längs vägen och sedan hoppa på bussen igen när vi känner för att resa vidare. Mycket smidigt och väldigt billigt med tanke på hur lång vägen är ner till Sydney.
 
 
Vårt första stopp var i Mission Beach, där det var tänkt att vi skulle göra white water rafting, forsränning. Tyvärr var forsen avstängd på grund av att ett elbolag gjorde skötselarbete av en damm längre upp längs forsen, så det blev ingen rafting. Vi kommer dock att få pengarna tillbaka och satsar på att göra raftingen på Nya Zeeland senare istället.
 
 
Efter Mission Beach bar det av till Magnetic Island, en liten ö strax utanför Townsville. På Magnetic Island var det stora målet att se vilda koalor, men även att snorkla och bara ta det lugnt.
Greyhoundbussen kom fram till Townsville 01:30 på morgonen och nästa färja till ön gick 05:30, så vi fick sätta oss utanför färjeterminalen och sova några timmar.
 
 
Väl ute på ön träffade vi på en riktigt skön norrman som vi umgicks med under våra dagar på ön. Första dagen, eftersom vi inte fick checka in direkt, åkte vi till en strand där vi solade och badade hela dagen.
 
 
Dag nummer två var det dags att se vilda koalor. Vi drog på oss vandringsskorna och begav oss ut i bushen. Vi trodde att det skulle bli riktigt svårt att hitta koalorna, dem är ju inte så stora och sitter ofta högt upp i träden. Som tur var lyckades vi hitta en koala som satt i ett träd som var i en sluttning, så trädkronan var i jämnhöjd med stigen vi gick på. Vi var alltså riktigt nära koalan och fick några riktigt bra bilder.


På kvällen var det dags för hostelets egna race, Undy 500.
Det var ett löprace på stranden, cirka 60 meter, där vinnaren fick 50 dollar att spendera i baren.
Alla deltagare var tvungna att springa enbart i sina underkläder, eller naken om man så ville och då fick man 6 meters headstart. Norrmannen valde att springa naken och han lyckades även vinna på grund av sin headstart. Vi fick vara med och dela på vinstsumman, så vi var nöjda trots att vi inte vann loppet.
 
Utsikt från Hostelet XBase på Magnetic Island.
 
 
Nu har vi anlänt till Airlie Beach, där vi så småningom ska ut till Whitsundays Islands på en 3 days/2 nights boattrip.
Här har vi träffat mycket roligt folk, bland annat Marcus och Viktoria från dykarkursen.
Hittills har vi hunnit med många utgångar, träning och en tacofest igår med tyskarna som bor i samma rum som oss.
När vi handlade mat för denna veckan slutade notan på 100 dollar, lite drygt 700 kr, så nu kan föräldrarna hemma andas ut, vi äter faktiskt ordentligt!
 
Här är en lite glimt av Airlie Beach, Beachwalken till lagunen.
 
En liten pik till er därhemma, den som väntar på ett blogginlägg väntar aldrig för länge!
 
 
 

Dykning, regnskog och bilproblem!

Nu har det gått ett tag sedan vi senast gjorde ett inlägg. Vi har haft fullt upp och helt enkelt glömt bort bloggen i några veckor. Detta blir därför ett ganska långt inlägg, och vi börjar med en sammanfattning av dykarkursen från förra veckan.

 

Dykarkursen vi gick på var en 5-dagars ”Open Water Course” där vi först spenderade två dagar med dykarteori och de tekniska bitarna i poolen på Prodives anläggning. Vi hade två mycket duktiga instruktörer, Cameron och Junji, som lärde ut på ett enkelt och roligt sätt.
Efter de två första dagarna av mycket långa timmar i poolen var vi supertaggade på att äntligen få komma ut på Barriärrevet och dyka på riktigt.

 

På den tredje dagen blev vi hämtade riktigt tidigt, 06:10, utanför vårat hostel. Därifrån åkte vi till hamnen och hoppade på dykarbåten som skulle bli vårt hem de kommande tre dagarna.
Efter cirka tre timmars färd i båten var vi äntligen framme vid Barriärrevet.


De första dyken var tillsammans med instruktörerna. Vi gick igenom alla rutinkontroller och säkerhetsåtgärder, samt lärde oss hur man ska bete sig om man får slut på luft under vattnet.(Vi fick senare höra av en annan instruktör att om man verkligen får slut på luft 20 meter under ytan är man död innan man hinner komma upp i vilket fall)

 

Efter att vi hade gjort våra träningsdyk fick vi våra certifikat, och sedan var det dags att dyka helt själva för första gången.
Det var en helt fantastisk känsla att dyka ner på 20 meters djup och det enda man hör är sina egna andetag.
Vi såg mängder av olika sorters färgglada fiskar och koraller.(Vi hittade Nemo bl.a.) Även en och annan sköldpadda dök upp precis bredvid och simmade tillsammans med oss i några minuter.

 

Den andra kvällen på båten var det dags för vårt första nattdyk. Det kändes ganska olustigt att bege sig ner i det kolsvarta vattnet, speciellt när vi precis innan hade sett 3-4 hajar simma runt båten.
Det enda vi såg där nere var det ljus som våra ficklampor gav oss. Resten var som svarta väggar runt oss.
Lyckligtvis stötte vi inte på någon haj ”face to face”, men vi såg några på håll.

 

Efter våra 3 dagar på båten, med totalt 9 dyk, for vi hemåt mot fastlandet igen. Dykning är något som vi båda verkligen älskar och definitivt kommer att göra igen, så mycket som vi bara kan!

 

Den senaste veckan har vi bara tagit det lugnt och umgåtts med allt folk vi träffade på dykarkursen. ”Dykargänget” består av Marcus och Viktoria från Helsingborg, Dorte från Danmark, Aaron från Kanada, och Viktoria från Tyskland.
Vi har solat och badat mycket vid The Lagoon, en utomhuspool i en park i Cairns, och även haft några grillkvällar där.

En kväll hängde vi med på ett träningspass med Cairns Runner Club. Det var cirka 50 personer som sprang en bana tillsammans, så det var roligt med lite träningssällskap.

 

De senaste dagarna har vi kämpat för att hitta en bil att hyra eller köpa till vår färd söderöver. Tyvärr finns det inga bilar att köpa eller hyra, detta på grund av ”the eclipse”. Tydligen så är det en mycket speciell solförmörkelse nu på torsdag, så hela världen har rest till norra Australien för att titta på denna.(Det är bara här man kan se den) Detta innebär att vi inte har något husrum i Cairns och vi har ingen bil att ta oss härifrån med.
Som tur var pratade vi med Viktoria, tjejen från Tyskland vi träffade på dykarkursen, och hon ville göra en liten roadtrip norr om Cairns i några dagar. Hon hade hittat en hyrbil, den enda som fanns kvar i hela Cairns, och vi beslöt oss för att åka runt i några dagar med den.


Vi har nu sett Tablelands, regnskogen med massvis av härliga vattenfall, lite av the outback och massor av andra saker.
Imorgon ska vi leta efter en hemlig lagun som ska finnas här i närheten av Cape Tribulation, där vi befinner oss just nu. Efter det åker vi tillbaka till Cairns, där vi förhoppningsvis hittar något husrum för natten. Gör vi inte det får vi försöka lösa det på något sätt.


Vi håller er uppdaterade!

RSS 2.0